Html->url(array('action' => 'index', 'controller' => 'Pages', 'pageurl' => $page['PageLang']['nav_url'])); $hasMedia = (Util::hasValue(@$article['Journal']['video_url']) || Util::hasValue(@$article['JournalImage']['filepath'])) ? true : false; ?>
11. Studeni 2013

Grand prix u Parizu za Balavicu

Kratki igrani film 'Balavica' Igora Mirkovića dobio je glavnu nagradu festivala Courts Devants u Parizu. Riječ je o festivalu koji je specijaliziran za kratkometražne filmove, a ove godine za nagrade je konkuriralo oko osamdeset filmova iz cijelog svijeta.
O nagradama je odlučivao sedmočlani žiri kojim je predsjedao poznati francuski filmski redatelj Michel Leclerc. 'Balavica' je poetična priča o prvoj ljubavi dvanestogodišnje djevojčice (tumači je mlada Spličanka Đana Gudelj, koja je za ovu ulogu dobila mnoštvo pohvala kritičara), prvim razočaranjima, prvim velikim osjećajima. Scenarij je napisan prema kratkoj priči Olje Savičević Ivančević, a film je premijerno prikazan ovog proljeća na Danima hrvatskog filma, gdje je dobio dvije nagrade – i to je bio početak niz priznanja na domaćim i stranim festivalima (ukupno šest), od kojih je ovom posljednjem, pariškom, prošlog mjeseca prethodila glavna nagrada na festivalu kratkometražnog filma Golden boll u Adani u Turskoj.
Film je nastao u produkciji Studija Dim (producentice Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan), snimatelj je bio Radislav Jovanov Gonzo, a glazbu je skladao Vlada Divljan. 

Nazad